SNEL NAAR >
Van Maerlant - Schoolregels top vier

Bouwvakkers trotseren weer en wind bij bouw Van Maerlant

In het kader van onze nieuwbouw zullen we jullie dit schooljaar regelmatig informeren over de ontwikkeling en voortgang hiervan. Deze week middels een interview met de uitvoerder en een timmerman.

Door weer en wind staan ze op de bouwplaats, want hun werk ligt nooit stil. Of het nu hagelt, sneeuwt, vriest of snikheet is. Uitvoerder Roel van der Laan en timmerman Toon Bekkers trotseren de seizoenen om het nieuwe schoolgebouw van Van Maerlant op tijd af te krijgen.

Door Wout Fassbender

Al 38 jaar is Roel van der Laan uitvoerder in de bouw. Hij is de bouwplaatsmanager van het terrein waar het nieuwe schoolgebouw van Van Maerlant in juni wordt opgeleverd. Alles loopt nog volgens planning, benadrukt hij in de uitvoerderskeet, zijn werkplek die vol hangt met bouwtekeningen. ,,Maar we hebben wel wat vertraging opgelopen bij de sloop vanwege vleermuizen. Wacht ik zoek even op hoelang precies.” Hij staat op en loopt naar de muur waar de exacte planning hangt: zeven weken kon er niet worden gewerkt op de bouwplaats.

,,Je maakt het mee hoor”, zegt Roel als hij weer is gaan zitten. ,,Die vleermuizen wil je natuurlijk diervriendelijk verjagen. Dat duurde wel even. Maar je kunt het zo gek niet verzinnen of ik ben het wel tegengekomen: kikkers, bosuilen, noem maar op. Zo leer je ook nog eens wat over de natuur.” Hij glundert.

Voor hem is het nieuwe Van Maerlant ondanks al zijn jaren ervaring een bijzonder project. Denk aan de gevel die op een speciale manier wordt gemetseld of de aula, dat ook als theater kan dienen. ,,Hier is zorgvuldig over nagedacht. Dat maakt het speciaal en ook uitdagend. Bij woningbouw of industriebouw mag het niet te veel kosten en daardoor is het minder uitdagend.”

Ook timmerman Toon Bekkers noemt dit een speciaal project ondanks zijn 42 jaar ervaring. ,,Het metselwerk van de school kom je in de reguliere woningbouw niet tegen. En de mensen, allemaal vaklui, vormen een mooi clubje. Dat maakt het leuk om hieraan te werken.” Maar Toon is niet alleen timmerman. De 58-jarige vakman kan nagenoeg alles, van metselen tot daken dichten. Ook helpt hij als leermeester studenten het vak te leren. ,,Ik zeg ook altijd tegen hen dat ze zich niet op één specifiek vak moeten richten. Je kunt je beter zo breed mogelijk oriënteren. Dan heb je altijd werk en maakt het divers.”

Als uitvoerder is Roel verantwoordelijk voor de veiligheid van de bouwvakkers. Hij coördineert, belt, stuurt aan, controleert, loopt rond, overlegt veel, maakt (dagelijks) de planning en houdt deze ook minutieus bij. Om zes uur ’s morgens is hij aanwezig, iets na vijven is hij weer thuis. ,,Sommigen verklaren mij voor gek met zulke lange dagen, maar ik vind dit fantastisch. Het is eigenlijk een soort verslaving.”

,,Sommigen verklaren mij voor gek met zulke lange dagen, maar ik vind dit fantastisch. Het is eigenlijk een soort verslaving.”

De telefoon gaat. Goed nieuws voor Roel: er is voor de ochtend na het interview een hijskraan beschikbaar. ,,Super nieuws, dank je wel”, sluit hij het gesprek af. ,,Als deze man geen hijskraan zou hebben, dan hadden we niet kunnen doen wat we wilden doen. Daarvoor bedenk je een aantal scenario’s. Het blijft anticiperen.”

Het vak verandert

Roel en Toon hebben het vak zien veranderen, met steeds modernere technieken en materialen die dus ook bij Van Maerlant worden toegepast. ,,Vakkennis blijft in mijn ogen essentieel. Ik heb de kennis paraat, de uitvoerders van nu zoeken veel op. Het échte vak dreigt verloren te gaan, want vroeger moest je daadwerkelijk in de bouw hebben meegelopen om uitvoerder te worden. Nu kan je direct een opleiding volgen zonder enige praktijkervaring.” Daarmee stemt de timmerman in. ,,De mensen op kantoor kunnen het werk nog zo goed voorbereiden, maar wij op de bouw weten precies wat nodig is.”

Is het de haast van de maatschappij of de technieken dat het werk van bouwvakkers anders is geworden? Roel denkt na: ,,Ik denk dat het met allebei te maken heeft. Een jaar of twintig geleden konden wij twee keer zo lang doen over dit project.”

In juni moet het gebouw worden opgeleverd. ,,Dat geeft enige druk. We kunnen niet veel afwijken van de planning. Vroeger kon ik daar wakker van liggen, nu kan ik mij daar minder druk over maken. Toch de leeftijd, hè.” Hij grijnst.

Andere vorm van communicatie

Ook de communicatie verandert, heeft Roel in de loop der jaren gemerkt. ,,Nu heb ik soms een tolk nodig op de bouwplaats. Of zijn er voormannen met wie ik het gesprek aanga die dan weer hun mannen aansturen. Vroeger waren de lijntjes korter.”

Toon merkt dat ook in het clubje leerlingen dat hij helpt op weg naar het timmermansdiploma. De studenten die hij begeleidt, kunnen letterlijk overal ter wereld vandaan komen: uit Polen, Thailand en Vietnam. Desondanks heeft hij van een taalbarrière weinig last. ,,Ze spreken vaak al redelijk goed Nederlands dankzij hun opleiding.”

Veiligheid boven alles

Op de bouwplaats gaat veiligheid boven alles, stelt de uitvoerder. ,,Nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn nodig vanwege de taalbarrière. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden en daarom zit ik er bovenop”, benadrukt Roel. ,,Maar grote ongelukken hebben zich onder mij nog nooit voorgevallen. Gelukkig maar, zoiets draag je altijd met je mee, weet ik van collega’s.”

Toon heeft wel heftige dingen zien gebeuren, maar niet op de bouwplaats van Van Maerlant. ,,Ik heb tot drie keer toe een bouwkraan zien omvallen. Dat is gelukkig goed afgelopen. Maar de veiligheidsmaatregelen zijn gelukkig een stuk scherper dan in mijn beginjaren.”

Winterperiode

Nu de winter aanbreekt, is het bikkelen. Dat weten Roel en Toon als geen ander. Of het nu regent, vriest, hagelt, sneeuwt of snikheet is: de bouw gaat altijd door. ,,We werken naar onze mogelijkheden op zulke dagen”, legt Roel uit.

Toon: ,,Het is niet leuk hoor om met -15 graden Celsius te werken. Dan kun je nog wel ergens binnen staan en warm gekleed zijn, maar koud blijft het. Vroeger zat je weleens een paar weken thuis vanwege vorstverlet of regen. En gewoon doorbetaald hè. Ondenkbaar tegenwoordig.” En in de zomer bij tropische temperaturen? ,,Dan hebben we een hitteplan, wat er vroeger niet was. Dat is fijn.”

Altijd even kijken

De hitte is voorlopig nog ver weg. Kunnen zij zich wel inbeelden dat er na de zomervakantie scholieren rondlopen? Toon wel. ,,Ik ga weleens binnen kijken om te zien hoe het is geworden. Het blijft leuk om mensen erop te wijzen dat ik hier heb gewerkt.”

Roel ziet het meer als een project. ,,Als ik dan in de buurt ben, rijd ik wel voorbij. Je voltooide project aanschouwen, is ook na 38 jaar leuk.” Voor nu is er nog genoeg werk aan de winkel. De planning blijft heilig.