Leerlingen hoeven examen toch niet over te doen van minister

DEN BOSCH - Middelbare scholieren van wie het eindexamen is zoekgeraakt, hoeven deze niet opnieuw te doen. Het gaat om ongeveer 150 leerlingen van drie scholen, waaronder de 44 leerlingen op het Van Maerlant in Den Bosch. Minister Arie Slob van Onderwijs strijkt ‘bij hoge uitzondering’ de hand over het hart. 

Voor de leerlingen telt nu de score die door hun eigen docent is vastgelegd. Demissionair onderwijsminister Arie Slob heeft besloten dat de leerlingen het resultaat na de eerste nakijkronde mogen laten meetellen. Eindexamens worden eerst door de eigen docent van een leerling nagekeken en vervolgens opgestuurd voor een tweede correctieronde. De examens zijn tijdens het verzenden kwijtgeraakt en dus maar één keer nagekeken. Dit eerste resultaat is al wel vastgelegd. Minister Slob: ,,Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar vanwege het coronavirus. Ik wil niet dat leerlingen na zo’n zwaar jaar de dupe worden van iets waar zij niets aan kunnen doen. Daarom maak ik een eenmalige uitzondering en hoeven leerlingen de examens niet opnieuw te maken als hun examen kwijt is.”

Wat verandert er nu bij nakijken van de examens?
De 150 leerlingen hebben de keuze om de score na de eerste correctie mee te laten tellen, of om het examen ongeldig te laten verklaren. Als leerlingen het examen toch opnieuw willen doen, dan kost dit hen geen herkansing. Zij mogen het examen dan doen in het tweede tijdvak.

Nadat een leerling een examen heeft gemaakt kijkt eerst de eigen leraar het examen na. Daarna gaat het examen, vaak per post, naar een tweede leraar die het examen nakijkt. Normaal telt de uitslag van een examen alleen als beide correcties gedaan zijn. Vanwege de bijzondere samenloop van omstandigheden maakt Minister Slob maakt nu eenmalig een uitzondering.

Fout PostNL
In plaats van lekker te kunnen gaan genieten van een extra lange zomervakantie, leek het erop dat 44 leerlingen van het Van Maerlant in Den Bosch opnieuw wiskunde-examen moesten doen. De boosdoener: PostNL die de examens van in totaal twaalf scholen in Nederland kwijt is geraakt. Negen daarvan hebben de eindexamens alsnog bezorgd gekregen, maar daar zat de school in Den Bosch niet tussen.

,,Twee postzakken met daarin de examens wiskunde van 44 vmbo-leerlingen zijn niet aangekomen bij de tweede corrector. Deze zijn vanuit het postdepot aangetekend verstuurd’’, vertelt algemeen directeur van het Van Maerlant Fleur Cerini, die woensdagochtend druk doende was om alle leerlingen en ouders te informeren. ,,Ik heb er bij het ministerie op aangedrongen het examen geldig te verklaren, omdat het één vak betreft en de eerste corrector het werk al heeft nagekeken en beoordeeld. Daarmee zou dan ook bepaald kunnen worden of de leerlingen geslaagd zijn”, zei zij eerder tegen het Brabants Dagblad.

Twaalf middelbare scholen in Nederland werden geraakt door bij PostNL vertraagde of vermiste examens. Het bedrijft heeft vandaag negen scholen kunnen laten weten dat hun eindexamens alsnog bezorgd zijn bij de tweede corrector. Van drie scholen is een deel van de examens helaas nog niet boven water. De problemen worden volgens het postbedrijf veroorzaakt door een groter aantal zendingen dan verwacht en de kortere tijd die beschikbaar is voor de bezorging dan in andere jaren. In totaal bezorgt PostNL dit jaar 80.000 zendingen met meer dan een miljoen examens van 200.000 kandidaten in heel Nederland.

De leerlingen horen donderdag 10 juni of ze geslaagd zijn en of de vlag uit kan. Daar horen de leerlingen van Van Maerlant nu dus gelukkig ook bij.

Bron: Brabants Dagblad
Media
  • bdlogo


Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 1
5223 DE 's Hertogenbosch

Postadres:
Postbus 2401
5202 CK 's-Hertogenbosch


073 - 61 32 931

info@vanmaerlant.nl

Volg ons op Social Media!

Facebook Twitter Instagram