"Leerlingen Van Maerlant kiezen nadrukkelijk mee in nieuwbouw"

DEN BOSCH - De vmbo-leerlingen van het Van Maerlant zullen weinig meegekregen hebben van de voortslepende discussies en uiteenlopende beslissingen over hun school. Het laatste nieuws? De school aan de Onderwijsboulevard krijgt ter plekke nieuwbouw.

En nog iets: leerlingen hebben meegedacht over de inrichting én de keuze van de architect. Het gevolg? Over een jaar of drie staat er een ’open schoolgebouw met veel verschillende soorten ruimtes’.

Turbulente geschiedenis
De huisvesting van het vmbo en daarmee ook het Van Maerlant heeft een voortslepende turbulente geschiedenis in Den Bosch. Wel of niet bij elkaar en waar dan? Al dan niet samen onder één dak met of in de buurt van wat nu de Bossche vakschool is.

Wel-niet-wel-niet
Een campus op het voormalige KPN-terrein aan de Bruistensingel, en dan weer op het terrein van het Jeroen Bosch College en Cementrum. Nee toch maar niet: renovatie van het huidige grote pand aan de Onderwijsboulevard, dat is het beste! En dat in een tijdsbestek van pak ’m beet tien jaar.

Renovatie te duur
Leerlingen hebben bij de inrichting een grote rol gespeeld Fleur Cerini, Algemeen directeur Van Maerlant En nu is dus gekozen voor nieuwbouw. ,,Omdat renovatie van de school te duur werd’’, klinkt het simpelweg uit de mond van algemeen directeur Fleur Cerini. ,,Het pand nu heeft veel gangen en hoge plafonds. En omdat de renovatie van de baan was, hebben we onze eisen en wensen voor nieuwbouw aangepast op nieuwe kansen voor het onderwijs.’’

‘We’ is in dit geval niet alleen de directie en bestuurder Ons Middelbaar Onderwijs, maar vooral ook de leerlingen die dus ook in de werkgroep zaten. Cerini: ,,Leerlingen hebben bij de inrichting een grote rol gespeeld. Er komen in de nieuwbouw nauwelijks gangen maar vooral veel ruimten waar leerlingen alleen, samen of in grote groepen kunnen werken. En er komen creatieve ruimtes die er net even anders uit ziet.’’

Theatertje-podium
Niet alleen standaard standaard klaslokalen dus, maar meer werkplekken in transparante ruimten. Ruimte voor onderwijs, daar is de architect, ook mede door leerlingen uitgekozen, de laatste hand aan het leggen. Net zoals de voorzijde van het nieuwe pand, waar de bezoeker vanuit het station over de Leeghwaterlaan direct op stuit. Het oog valt dan meteen op een soort theatertje-podium waar ook dramales gegeven wordt.

700 leerlingen
In de nieuwbouw wordt rekening gehouden met zevenhonderd leerlingen, het huidige aantal. ,,De huidige school is gebouwd voor twaalfhonderd leerlingen en dus veel te groot. Daarom ook maakt het Koning Willem I College gebruik van onze ruimten. Dat zal in de nieuwbouw niet zo zijn.’’

Keuken en Media Leerpark
In het nieuwe Van Maerlant (vmbo kader en theoretisch) blijft er ook ruimte voor onder meer de keuken en het Media Leerpark. Omdat het onderwijs door moet gaan, wordt de sloop en nieuwbouw in fases uitgevoerd. Cerini: ,,Waarbij leerlingen dus in het gebouw verhuizen naar oud-bouw en weer terug naar de delen die klaar zijn.’’

Door: Jos van de Ven, Brabants Dagblad 04-06-2020
Media
  • news_bd


Contact

Bezoekadres:
Onderwijsboulevard 1
5223 DE 's Hertogenbosch

Postadres:
Postbus 2401
5202 CK 's-Hertogenbosch


073 - 61 32 931

info@vanmaerlant.nl

Volg ons op Social Media!

Facebook Twitter Instagram